Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 02:25

Στον απόηχο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Του Παύλου Καμάρα

Επιβεβαιώσεις αλλά και εκπλήξεις έκρυβαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα στην Αττική το ποσοστό ανανέωσης κατά 50% περίπου στους 66 Δήμους επαναλήφθηκε και σ’ αυτές τις εκλογές όπως και στις περισσότερες από τις τελευταίες.

Έτσι 27 Δήμαρχοι εκλέγηκαν από την Α΄ Κυριακή και άλλοι 4 από την δεύτερη αφού είχαν αγγίξει το ποσοστό του 40% στην πρώτη.

Όπως επιβεβαίωση του κανόνα ήταν ότι Δήμαρχοι που παράγουν πραγματικό έργο και είναι κοντά στους Δημότες ανταμείβονται με την επανεκλογή τους και μάλιστα με θριαμβευτικά ποσοστά της τάξεως του 70 και πλέον τοις εκατό.

Έκπληξη βέβαια ήταν, η ήττα σε κάποιους Δήμους, όπου κατά κοινή ομολογία, οι Δήμαρχοι ήταν απόλυτα επιτυχημένοι, όμως έχασαν, αφού πολλές φορές η μακρόχρονη θητεία κουράζει τους Δημότες που αναζητούν το νέο.

Σ’ αυτούς τους Δήμους πρόσωπα νεότερης ηλικίας που κατά πλειοψηφία ήταν στη θέση της Αξιωματικής Αντπολίτευσης, έτυχαν της εμπιστοσύνης των πολιτών, αφού παρουσιάσθηκαν διαβασμένοι στα προβλήματα του Δήμου, με προτάσεις λύσεων (που μένει να επαληθευτούν) στα προγράμματά τους.

Ο αριθμός των γυναικών Δημάρχων (6) έμεινε και πάλι σε χαμηλά ποσοστά (9%), επιβεβαιώνοντας ένα φαινόμενο, τα αίτια του οποίου έχουν αναλυθεί σε πρόσφατο Φόρουμ της Ένωσής μας.

Πανελλαδικά οι «εκπλήξεις» του δεύτερου γύρου τόσο στους μεγάλους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες έδειξαν ότι οι πολίτες δεν θέλουν χειραγώγηση της ψήφου τους και κυρίως αλαζονικές συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση η πενταετής πλέον θητεία και η ενισχυμένη αναλογική που ίσχυσαν σ’ αυτές τις εκλογές, με τα 3/5 πλέον των Δημοτικών Συμβουλίων να στελεχώνονται από τους Συμβούλους του Δημάρχου, ανεβάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών. Αφού και επαρκής χρόνος υπάρχει για ωρίμανση και εκτέλεση έργων αλλά και τα στρεβλά ως προς την κυβερνησιμότητα, της απλής αναλογικής, εκλείπουν με το νέο σύστημα εκλογής.

Από την άλλη πλευρά ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων συμβούλων σε σχέση με τον μειωμένο αυτών που εξελέγησαν, αφήνει αναξιοποίητους πολλούς και άξιους συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στην τοπική τους κοινωνία.

Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων και η ενσωμάτωσή τους στις υπηρεσίες του Δήμου επίσης στερεί την Αυτοδιοίκηση, από εθελοντές Δημότες που στελέχωναν τα Διοικητικά Συμβούλια παρέχοντας σημαντικό έργο, επικουρικά στο ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό των Δήμων.

Θα πρέπει οι Δήμαρχοι, με ομάδες εργασίας και επιτροπές να εντάξουν στο δυναμικό του Δήμου τους, με τη μορφή του εθελοντισμού, αυτούς τους Δημότες που πολλοί εξ’ αυτών έχουν τις δεξιότητες και την θέληση να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες.

Έκπληξη ήταν και η επανεκλογή κάποιων Δημάρχων, μετά από πολύχρονη απουσία τους από τον θώκο του Δημάρχου, που προφανώς άφησαν σπουδαίο έργο κατά την πρώτη περίοδο της θητείας τους, ώστε να τους ξαναεμπιστεύονται οι Δημότες.

Δεν έλειψαν ως συνήθως και τα «ψεύτικα λόγια τα μεγάλα» στα Προγράμματα κάποιων υποψηφίων, σε μικρό όμως πλέον βαθμό, αφού οι Δημότες είναι πλέον υποψιασμένοι στις «κούφιες» υποσχέσεις.

Είναι σίγουρο όμως ότι αυτοί οι λίγοι, δεν θα μακροημερεύσουν ως Δήμαρχοι, εάν όσα έταξαν αποδειχθούν στην πράξη «φρούδες ελπίδες».

Τέλος η εκλογή στην Περιφέρεια Αττικής και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή ενός «δικού μας ανθρώπου», επί 3 θητείες Δημάρχου Βύρωνα, του Νίκου Χαρδαλιά δίνει την ελπίδα, ότι έχοντας την γνώση των προβλημάτων των Δήμων και του έργου των Δημάρχων, ο νέος Περιφερειάρχης, θα συμβάλει με την δίκαιη κατανομή έργων στους Δήμους, στην Κοινωνική Συνοχή και την πληρότητα των υποδομών στο σύνολο της Αττικής. Συνεχίζοντας και το έργο του προκατόχου του Γιώργου Πατούλη.

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής και εγώ προσωπικά ευχόμαστε καλή θητεία στους εκλεγέντες Δημάρχους και πλούσιο έργο για τους Δημότες τους.

- Στις 4 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Αττικής, η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η Π.Ε.Δ.Α. θα παραθέσουν δεξίωση προς τιμή των εκλεγέντων Δημάρχων.

- Στις 11 Δεκεμβρίου στα Βραβεία Αυτοδιοίκησης, ένα θεσμό πλέον που γίνεται για 10η χρονιά θα τιμηθούν και φέτος Δήμαρχοι και πρόσωπα που προσέφεραν στον θεσμό και στο Κοινωνικό σύνολο.

Παύλος Καμάρας
Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.