Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Της ψυχολόγου Μαρίνας Κόντζηλα

on .

sexuality

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, πράγματι, μία από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες υποχρεώσεις των γονέων. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι και χειρισμοί να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας πλησιάσουν, να σας εμπιστευτούν και να σας θέσουν τα ερωτήματα που τα απασχολούν γύρω από το σεξ πετυχαίνοντας έτσι να κάνετε μια συζήτηση δημιουργική και εποικοδομητική.

 • Να είστε ανοιχτοί.
 • Να είστε ειλικρινείς.
 • Να είστε υπομονετικοί.
 • Να χρησιμοποιείτε και να εκμεταλλεύεστε καθημερινές ευκαιρίες.
 • Να μιλάτε στο παιδί με απλά λόγια, ανάλογα με την ηλικία του, ώστε να κατανοήσει όσα του λέτε.
 • Να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού άμεσα, χωρίς υπονοούμενα και υπεκφυγές.
 • Να μη φοβάστε και να μην αποφεύγετε την αλήθεια, για να μη δημιουργηθούν στο παιδί περιττοί και επικίνδυνοι φόβοι.
 • Να συμφωνείτε με το/τη σύντροφό σας για τις κατευθύνσεις που θέλετε να περάσετε στο παιδί σας.

Τα «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης:

 • Μην πείτε στο παιδί σας «Δεν είσαι αρκετά μεγάλος/η για να σου το πω αυτό».
 • Μην πιέζετε το παιδί να συζητήσετε για το σεξ, γιατί θα δυσκολευτεί να σας μιλήσει ελεύθερα.
 • Μην πειράζετε το παιδί σας και μην αφήνετε άλλους να το πειράζουν όταν περνάει στη φάση της εφηβείας και το σώμα του αλλάζει.
 • Μην κάνετε πολλά αστεία όταν μιλάτε για το σεξ και μην το αντιμετωπίζετε διαρκώς με χιούμορ, γιατί το παιδί θα νομίσει ότι δεν είναι πολύ σοβαρό θέμα.
 • Μην ενοχοποιείτε τα παιδιά σας για τις πρακτικές αυτοϊκανοποίησης, που είναι μια φυσιολογική και επιθυμητή διερεύνηση του σώματος.

Μαρίνα Κόντζηλα 

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

******

Σύντομο Βιογραφικό

marina.kontzila

Η Μαρίνα Κόντζηλα είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2002, διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και έχει ειδικευτεί στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Έχει λάβει επίσης εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα για εκπαιδευτές-συντονιστές Σχολών Γονέων του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συνδέσμου Γονέων. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στον τομέα της πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδίκτυο.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ψυχιατρικές δομές για ενήλικες, σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολές Γονέων", σε ιδιωτικά σχολεία, στον Ο.Α.Ε.Δ. και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ.

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Χαλάνδρι και το ιδιωτικό της γραφείο βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό Χαλανδρίου). Αναλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική υποστήριξη ζεύγους, επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων, διαγνωστική αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική γονέων, θεραπευτική αντιμετώπιση από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο, υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών, υποστήριξη ατόμων με αναπηρία. Κάνει επίσης διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι, κάνει ειδικές τιμές στο γραφείο της σε ανέργους, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες και φοιτητές. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού.

Γραφείο: Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό Χαλανδρίου)

Τηλ. επικοινωνίας: 210-6005441 & 697-0084190

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: Μαρίνα Κόντζηλα Ψυχολόγος