Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 09:19

Θλίψη για την απώλεια του π. Σπυρίδωνα - Έκτακτο Δημ. Συμβούλιο

pater spyridwn

Μεγάλη απώλεια για την πόλη μας αποτελεί ο θάνατος του πρωτοπρεσβύτερου π. Σπυρίδωνος Παπαποστόλου, επί σειρά ετών προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου. Η προσφορά του στην πόλη ήταν πολύπλευρη και ανεκτίμητη και η απώλειά του δυσαναπλήρωτη. Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο πατήρ Σπυρίδων Παπαποστόλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1935. Ήταν γόνος υπερπολύτεκνης οικογένειας, με 7 παιδιά και πατέρα ιερέα. Από τη νεαρή ηλικία έδειξε την κλίση του στο ιερατικό λειτούργημα, γι’ αυτό και φοίτησε στη Ριζάρειο Ιερατική Σχολή και στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε το 1968 και διορίστηκε κατευθείαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι. Αμέσως επιδόθηκε σε έργα επέκτασης και εξωραϊσμού του ναού, προσφέροντας και ο ίδιος προσωπική εργασία. Διακόνησε επί πενήντα χρόνια την εκκλησία με αφοσίωση στην πίστη και στο ποίμνιο.

Επί ημερών του λειτούργησε το Πνευματικό Κέντρο της ενορίας σε χώρο που δημιουργήθηκε με δική του πρωτοβουλία κάτω από τον ναό. Αξιοποιήθηκε η παλιά δεξαμενή που εξυπηρετούσε τις αγροτικές εργασίες των κατοίκων, ώστε να μετατραπεί σε ναό προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Καθιέρωσε τη δεύτερη λειτουργία τις Κυριακές και τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης χορωδίας που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Τάκης Παπαποστόλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο πατήρ Σπυρίδων για τους νέους της πόλης. Ενίσχυσε τις κατασκηνώσεις, συμμετέχοντας και ο ίδιος με επισκέψεις, λειτουργίες, ομιλίες σε απλή κατανοητή, γλώσσα και αθλητικά παιχνίδια. Στα κατηχητικά σχολεία του Αγίου Νικολάου συμμετείχαν περισσότερα από 250 άτομα. Παράλληλα κινητοποιούσε τα πνευματοπαίδια του να αξιοποιούν τις υλικές ή πνευματικές τους δυνάμεις και τις κοινωνικές τους σχέσεις ώστε να είναι χρήσιμοι στον ναό και την κοινωνία.

Ανέπτυξε κοινωνικό έργο με προσφορές τροφίμων και άλλων ειδών βοήθειας, αλλά και με την ομάδα επισκέψεων και εξυπηρέτησης ασθενών και αδύναμων πολιτών. Επί προεδρίας του το Ίδρυμα Κουρτέση, βγήκε από την αδράνεια και άλλαξε το καταστατικό του ώστε να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός, στον οποίο αρκετά παιδιά άπορων οικογενειών της πόλης μας να φιλοξενούνται δωρεάν. Υπήρξε επίσης για πολλά χρόνια πρόεδρος του Ιδρύματος Ζήση και του Σώματος Εθελοντών, θεωρώντας ότι η ιερατική του ιδιότητα θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με το εθελοντικό έργο. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο ενήλικων παιδιών.

Οι συλλειτουργοί και οι συνεργάτες του μιλούν για τον αγνό λευίτη που έκανε πράξη τον λόγο του Θεού. Οι Χαλανδραίοι τον έχουν στη συνείδησή τους ως πρότυπο πνευματικού πατέρα, σοφό σύμβουλο, υπόδειγμα ιερωμένου, που είχε πάντα έναν καλό και παρηγορητικό λόγο για τον καθένα. 

****** 

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρηγ. Γυφτόπουλου 2). 

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης:

Έκδοση ψηφίσματος για την απώλεια του πατρός Σπυρίδωνος Παπαποστόλου, εφημερίου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου.

 

Διαβάστε σχετικά:

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Νεκρός ο Πατήρ Σπυρίδων του Αγ. Νικολάου Χαλανδρίου

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.