Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 04:11

Αντιδράσεις Οικολόγων Πράσινων

oikologoi prasinoi logo

Επιστολή που συνυπογράφουν τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων που διαφώνησαν με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: 

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Στο πρόσφατο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων υπερψηφίστηκε, με οριακή πλειοψηφία, πρόταση εκλογικής υποστήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Τη συμπόρευση των Ο.Π. με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει δημόσια ο Αλ.Τσίπρας ήδη από τις 27 Μαϊου, 12 μέρες πριν το συνέδριό μας, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πώς με τέτοια βεβαιότητα ο Πρωθυπουργός προεξοφλούσε τις αποφάσεις των Ο.Π.

Η συμμετοχή μας στη μέχρι τώρα διαδρομή των Οικολόγων Πράσινων και οι αγώνες μας για τις οικολογικές αξίες και προτεραιότητες, μας υποχρεώνουν να δηλώσουμε και δημόσια την κατηγορηματική μας αντίθεση στην επιλογή αυτή:

  • Το 2019 δεν είναι 2015, και οι ειδικές συνθήκες εκείνης της εποχής δεν ισχύουν πια σήμερα. Οι συμφωνίες του 2015 είχαν ορίζοντα λήξης το τέλος της παρούσας Βουλής και δεν υπήρχαν πειστικοί λόγοι να ανανεωθούν. Το επιχείρημα ότι η απόκρουση της Δεξιάς απαιτεί να θυσιάσει η Οικολογία την εκλογική της αυτονομία, θυμίζει απλώς την αντίστοιχη ρητορική του ΠΑΣΟΚ και του παλιού διοκομματισμού: στις επόμενες εκλογές θα μας ζητήσουν να κάνουμε και πάλι υπομονή, γιατί τότε θα προέχει να (ξανα)φύγει η Δεξιά.
  • Η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στη διακυβέρνηση της χώρας έχει κλείσει τον κύκλο της και έχει δείξει τα όριά της. Σε επιμέρους ζητήματα δόθηκαν σημαντικές μάχες, αρκετές με θετικό απολογισμό. Πολλές ήταν όμως και οι φορές που χρειάστηκε να κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, σε αντιοικολογικές πρωτοβουλίες της ίδιας της κυβέρνησης που στηρίζαμε. Ακόμη και το εμβληματικό Άρθρο 24 του Συντάγματος, που είχαμε υπερασπιστεί με επιτυχία απέναντι στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε δύο φορές στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Αριστεράς και χρειάστηκε να το υπερασπιστούμε ξανά ως Ο.Π. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ίδια η ανακοίνωση των ΟΠ της 11.6.2019 για τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει κατάφωρα τις οικολογικές ιδέες και ευαισθησίες, καθώς η προγραμματική διάσταση είναι προκλητικά απούσα: το μόνο που προβάλλεται, μετά από 4,5 χρόνια συνεργασίας, είναι η απλή… «προοπτική» για συμφωνίες, σε χρόνο που η υιοθέτηση κάποιων οικολογικών προτάσεων δεν θα κοστίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα και δεν θα οδηγεί σε υλοποίησή τους.

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο και Ιόνιο, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε ούτε τις πιο μετριοπαθείς προτάσεις μας για περιορισμούς και διασφαλίσεις (όπως η απαγόρευση του επικίνδυνου fracking) που ισχύουν ήδη σε άλλες ευρωπαίκές χώρες, ενώ οι εταιρίες παραβιάζουν ασύδοτα ακόμη και την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Μέλη και υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Ο.Π. δέχθηκαν από τη φρουρά του πρωθυπουργού αστυνομική βία και προσαγωγές άλλοτε για την…. πρόθεσή τους για ειρηνικές διαμαρτυρίες (Κεφαλονιά) και άλλοτε παντελώς αναίτια (Ιωάννινα). Ευθύνες δεν αποδόθηκαν, ούτε δόθηκαν ποτέ οι εξηγήσεις που ζητήσαμε.
  • Στις 19.5.2019 οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωναν δημόσια ότι «το θέμα των εξορύξεων, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων αποτελούν κόκκινη γραμμή και λόγο απόσυρσης της κυβερνητικής στήριξης». Με τα δεδομένα αυτά, η πρόταση για νέα εκλογική στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε καν να συζητηθεί στο Εκλογικό Συνέδριο, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ τις απαντήσεις που η ίδια είχε δεσμευθεί να δώσει.

Αυτόνομη εκλογική κάθοδος δεν σημαίνει εχθρική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά γενικότερα: Ανάμεσά μας βρίσκονται και μέλη που υποστήριξαν τις συνεργασίες του 2015, ή συμμετείχαν ενεργά στη διακυβέρνηση με σημαντική συνεισφορά. Καλές σχέσεις με την Αριστερά, όμως, δεν σημαίνουν ούτε υποταγή και κηδεμόνευση της Οικολογίας ούτε εκλογική της απορρόφηση. Αντίθετα, η εκλογική απορρόφηση των Οικολόγων Πράσινων άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αξιόπιστους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους και τον οδήγησε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛΛ ή να φλερτάρει άκαρπα το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ανεξάρτητα από την προσωπική επιλογή καθενός/καθεμιάς μας να παραμείνει μέλος των Οικολόγων Πράσινων ή να αποχωρήσει, εξακολουθεί να μας ενώνει η κοινή πίστη στις οικολογικές αξίες και η ανάγκη να θέσουμε στην κεντρική πολιτική τα ζητήματα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που κανένα άλλο κόμμα δεν θέτει.

Θεωρώντας ότι Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, καθώς υποβαθμίζει ζωτικές προτεραιότητες όπως η Κλιματική Κρίση, διαχωρίζουμε δημόσια τη θέση μας από την επιλογή αυτή. Για μας παραμένει επίκαιρη η Ιδρυτική Διακήρυξη των Ο.Π. που τονίζει ότι, «η Οικολογία πρέπει… να προχωρήσει αυτόνομη και όχι ως «προστατευόμενη» πολιτικών δυνάμεων με άλλες προτεραιότητες στη δράση τους».

Γιούλα Αργυρούδη, Χίος
Ζωή Βροντίση, Θεματική Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Γιώργος Κανέλλης, Αχαία
Nίκη Καρδακάρη, Αχαία
Όλγα Κήκου, Θεματική για τα Δικαιώματα των Ζώων
Βασίλης Κουμπούρας, Αχαία
Κωνσταντίνα Κουντουριώτη, ΒΑ Προάστια Αθήνας
Καρολίνα Κριστ, Λέσβος
Γιάννης Λευτεράτος, Ζάκυνθος
Μιχάλης Μαραγκάκης, Λευκάδα
Μιχάλης Μπάκας, Λέσβος
Έλενα Μπότση, Αθήνα
Γιάννα Νίκης-Σαραντοπούλου, ΒΑ Προάστια Αθήνας
Τάκης Νικολακόπουλος, ΒΑ Προάστια Αθήνας
Κώστας Παπακωνσταντίνου, Αχαϊα
Γιάννης Παρασκευόπουλος, ΒΑ Προάστια Αθήνας
Μαρία Πετεινάκη, Αθήνα
Μιχάλης Πετράκος, Φλώρινα
Καλλιόπη Στάρα, Γιάννενα
Ρήγας Τσιακίρης, Γιάννενα

Συνυπογράφουν, επίσης, μέλη των Ο.Π. που αποχωρούν μετά τη συγκεκριμένη απόφαση:

Βασιλόπουλος Στράτος
Βερβερίδης Κωνσταντίνος
Γεωργόπουλος Αλέκος
Γιαννάκη Αγγελική
Γκουντινάκος Χρήστος
Δασκαλάκης Γιάννης
Δημητρίου Όλγα
Ζόγκας Γιώργος
Ζόγκας Αδριανός
Ζώτου Ελεωνόρα
Ιωαννίδου Αφροδίτη
Καντερές Δημήτρης
Κυπριανίδου Ρούλα
Κυπριανίδου Σοφία
Κυρίμης Χρήστος
Μακρής Θανάσης (συνεργαζόμενος υποψ. ευρωβουλευτής)
Μανιατέα Ορθοδοξία
Μοβσεσιάν Φώτιος
Μπαλτατζίδου Νικολέττα
Μπαρτζός Παναγιώτης
Μπλιώνης Γιώργος
Ντελής Μιχάλης
Ξανθοπούλου Καλλιόπη
Παπαλιάς Κυριάκος
Παρτόζης Γιάννης
Πασχούλας Κωνσταντίνος
Περδίκης Γιώργος
Φωτοπούλου Θεοδότα
Φωτοπούλου-Γαλάνη Παρασκευή
Χατζηκοντίδης Βασίλης
Χιλιτίδης Οδυσσέας

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.