Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 08:56

Η καθολική προσβασιμότητα είναι προτεραιότητα στον Δήμο Χαλανδρίου

Ο στόχος για καθολική προσβασιμότητα παραμένει πρωταρχικός για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποιεί με ίδιους πόρους αλλά και μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» έργα για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή 28 ραμπών AμεA και 29 χώρων υγιεινής AμεA στις σχολικές μονάδες της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή άνετη πρόσβαση σε αυτές των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο ή εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, η οποία θα εξασφαλιστεί με τον σωστό σχεδιασμό, τη σωστή επιλογή υλικών και τον ορθό τρόπο κατασκευής σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές.

Τα έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι προϋπολογισμού 285.000 ευρώ (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου), εκ των οποίων τα 86.500 ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του Δήμου.

«Η προσέγγισή μας και στα σχολεία, όπως και σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη, είναι ολιστική. Από τη μια πλευρά προχωράμε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων όλων των σχολικών μονάδων. Παράλληλα όμως, τις καθιστούμε απόλυτα προσβάσιμες. Όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι. Κανένας αποκλεισμός και στη σχολική κοινότητα. Θέλουμε όμορφα λειτουργικά σχολεία για όλους και εργαζόμαστε γι’ αυτό τον σκοπό», υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. κ. Έλενα Χριστούλη.

Αναβατόριο για ΑμεΑ στο κολυμβητήριο

Παράλληλα, αποδεικνύοντας στην πράξη τη φροντίδα του για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ο Δήμος Χαλανδρίου προσφέρει επίσης δυνατότητα ελεύθερης κολύμβησης, μαθήματα κολύμβησης και προγράμματα γυμναστικής για ΑμεΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτοποριακά ο Δήμος Χαλανδρίου διαθέτει ειδικό αναβατόριο ΑμεΑ, για την άνετη, γρήγορη και ασφαλή είσοδο και έξοδό τους από την πισίνα των κολυμβητηρίων.

Οι συμμετέχοντας στα προγράμματα του Δήμου γυμναστές είναι όλοι πτυχιούχοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής και είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων που χρήζουν ενθάρρυνσης και καθοδήγησης.

«Ποτέ δεν ξεχνάμε τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικές ή άλλες δυσκολίες και ταυτόχρονα δικαίωμα να συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου. Το Χαλάνδρι είναι ίσως και ο μοναδικός Δήμος στη χώρα μας που διαθέτει ειδικό αναβατόριο στην πισίνα, για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το ενδιαφέρον και η θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο μας», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Χάρης Μαυρουδής.

Σύστημα διερμηνείας και χειλεανάγνωσης στα ΚΕΠ

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα εγκαθίσταται στα ΚΕΠ του Δήμου σύστημα relay service που επιτρέπει την εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση, για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα ακοής. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης στη νοηματική γλώσσα των υπαλλήλων των ΚΕΠ, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών με προβλήματα ακοής.

Τέλος, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ο Δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσβάσιμες παραστάσεις από όλους -κατά κύριο λόγο στο Φεστιβάλ Ρεματιάς- και όχι μόνο, με στόχο την προώθηση του μηνύματος της καθολικής προσβασιμότητας.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.