Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 12:05

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου για την 75η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Χθες, 9 Μαΐου, τηρουμένων των μέτρων προστασίας, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Χαλανδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) πραγματοποίησε συμβολική εκδήλωση για τα 75 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Κατατέθηκε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Χαλανδρίου και τραγουδήθηκε το πένθιμο εμβατήριο.

Στην ομιλία για το νόημα της Αντιφασιστικής Νίκης αναφέρθηκαν:

Τιμάμε σήμερα τα 75 χρόνια από την 9η Μάη 1945, μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών στο Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη της ιστορίας και στη συκοφάντηση της τεράστιας προσφοράς της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού, των Αντιστασιακών απελευθερωτικών κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης για την καθοριστική συμβολή τους στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Στη χώρα μας είμαστε περήφανοι για τις χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν μαχόμενοι κατά του φασιστικού ιμπεριαλισμού, για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Τιμάμε τη Μεγάλη ΕΑΜική Αντίσταση που έσωσε το λαό μας από την πείνα και τον εξανδραποδισμό, όταν οι αστοί πολιτικοί τον εγκατέλειπαν στην τύχη του ή συνεργάζονταν με τον κατακτητή.

Η Αντιφασιστική νίκη που επισφραγίστηκε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, που δίνει τεράστιες δυνατότητες για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής σε όφελος και με σκοπό την ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών των εργαζομένων. Ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης έδειξε ανεξάντλητο ηρωισμό και αυταπάρνηση, αποτέλεσμα συνειδητής συμμετοχής και πίστης στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού, γι αυτό και νίκησαν. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η σημερινή πραγματικότητα της πανδημίας του κορονοϊού και η αντιμετώπισή της στις καπιταλιστικές χώρες. Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι δείχνει άλλη μια φορά ότι ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο έχει σαπίσει και μόνο δεινά φέρνει στους λαούς.

Η Αντιφασιστική νίκη διδάσκει, επίσης, πως η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αποτελεσματική όταν στρέφεται ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, που γεννά, θρέφει και χρησιμοποιεί το φασισμό ως μορφή άσκησης της εξουσίας του Κεφαλαίου, για τα συμφέροντά του. Διδάσκει και εμπνέει τις νεότερες γενιές στους αγώνες που συνεχίζονται για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά και μετανάστευση, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιχειρούν την αμαύρωση της τεράστιας συνεισφοράς της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού και των Αντιστασιακών κινημάτων όπου πρωτοστάτησαν τα κομμουνιστικά κόμματα, στην Αντιφασιστική νίκη.

Όρισαν την 9η Μάη ως μέρα της Ευρώπης, επιδιώκοντας να σβηστεί από την ιστορική μνήμη και να μην τιμάται η Αντιφασιστική Νίκη, ως μέρα που συμβολίζει την ήττα του φασισμού- ναζισμού. Για να μην μαθαίνουν οι νέες γενιές τις ευθύνες του Ιμπεριαλισμού για την ενίσχυση και ανάδειξη του φασιστικού τέρατος - που είναι μια μορφή αστικής διακυβέρνησης και επιλέγεται από τα μονοπώλια όταν δεν μπορούν με άλλο τρόπο να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι Απόγονοι και Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη, 75 χρόνια μετά:

Καταγγέλλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιχείρηση αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, την εξομοίωση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού με το φασισμό.

Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που για τα γεωστρατηγικά, οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων -για έλεγχο αγορών, πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων- καταστρέφουν ολόκληρες χώρες και προκαλούν πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπων που οδηγούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, όλα τα αστικά κόμματα, προωθούν την ολοένα βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, μετατρέπουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με τις στρατιωτικές βάσεις, με κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους γειτονικούς λαούς.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, χρέος στο λαό μας που πλήρωσε τις τεράστιες καταστροφές του κατακτητή στη χώρα μας και έδωσε εκατόμβες θυμάτων στην απελευθερωτική πάλη κατά τη ναζιστική κατοχή.

Σήμερα, που οι αστικές κυβερνήσεις φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους που υποφέρουν από τις αντεργατικές πολιτικές, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ολοένα μεγαλύτερη αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών τους, επιβεβαιώνεται ότι ο καπιταλισμός δεν έχει τίποτα θετικό να δώσει στην ανθρωπότητα.

Με τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο απαιτώντας κλείσιμο των βάσεων του θανάτου. Παλεύουμε για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Παλεύουμε με το ΚΚΕ για την σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία.

Μπροστά στην πανδημία αλλά και στη νέα βαθιά οικονομική κρίση, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αγωνιζόμαστε, μαζί με το ταξικό - λαϊκό κίνημα για την ενίσχυση και ανάπτυξη του Δημόσιου Τομέα Υγείας, για μέτρα προστασίας των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα, να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης που έχει ήδη εκδηλωθεί.

Μένουμε δυνατοί, έχουμε φωνή,

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.