Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 22:06

“Μαγιάτικος καύσωνας” στο Χαλάνδρι

Σε πολύ υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα, κινείται τις τελευταίες ημέρες ο "υδράργυρος" στο Χαλάνδρι, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, μέρα με την ημέρα. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία "έσπασε" για πρώτη φορά, εφέτος, το "ψυχολογικό φράγμα" των 30°C ενώ την Πέμπτη, ανέβηκε κοντά στους 32°C. Η αίσθηση της ζέστης ήδη έγινε ιδιαίτερα έντονη καθώς το θερμό κύμα συνδυάζεται με ασθενείς ανέμους και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι πρώιμη και πολύ απότομη. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι θερμοκρασίες είναι κατά 8-10°C υψηλότερες σε σχέση με τις κλιματικές τιμές.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παρά το "προοίμιο" ενός αξιόλογου κύματος ζέστης το οποίο κορυφώνεται από την Παρασκευή, αξίζει τον τίτλο “Μαγιάτικος καύσωνας” και θα διεκδικήσει δυναμικά τα πρωτεία της πιο αξιόλογης θερμής εισβολής, του αιώνα, μέχρι στιγμής (ίσως και όλων των εποχών από τότε που έχουμε καταγραφές), τόσο ως προς την έντασή του, όσο και ως προς τη διάρκειά του.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία, την Παρασκευή, θα σημειώσει νέα άνοδο, φτάνοντας το μεσημέρι κοντά στους 36°C, στην πόλη του Χαλανδρίου και μέχρι 39°C σε άλλες περιοχές της Αττικής. Από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, με τη θερμοκρασία, στο Χαλάνδρι να αγγίζει τα μεσημέρια τους 37-39°C. Αρκετά θερμές θα είναι και οι νύχτες με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να είναι κοντά στους 25°C. Ωστόσο, η πόλη του Χαλανδρίου, αποτελεί ένα από τα πιο δροσερά προάστια, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, καθώς τα άλση της πόλης συμβάλλουν στο να πέφτει η θερμοκρασία σε πολύ ανεκτά επίπεδα.

Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η μεγάλη διάρκεια του θερμού κύματος και οι ασθενείς άνεμοι θα συμβάλλουν στο να γίνει η ζέστη έντονα αισθητή κυρίως από το Σάββατο. Ευτυχώς, η υγρασία θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης δυσφορίας δεν θα είναι τόσο υψηλός όσο θα ήταν να βρισκόμαστε μέσα στο Καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η θερμή εισβολή θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τρίτη (19/5) το απόγευμα και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός θα μεταβληθεί σημαντικά με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας κατά 10-15°C σε σχέση με τις ημέρες του “Μαγιάτικου καύσωνα” που θα έχει προηγηθεί...

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.