Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 07:40

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Κατάθεση στεφάνου στο Χαλάνδρι για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Χαλάνδρι για την επέτειο ίδρυσης του Ε.Α.Μ., 27 Σεπτέμβρη 1941. Εκφωνήθηκε η παρακάτω συνοπτική ομιλία για τα ιστορικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την περίοδο της απελευθερωτικής πάλης και τη σημασία τους για τη δράση του λαϊκού κινήματος στις σημερινές συνθήκες.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ

Όταν τα στρατεύματα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας κατέκτησαν την Ελλάδα και οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, στις 27 Απρίλη 1941, οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τους τόπους εξορίας, όπου τους κρατούσε η βασιλομεταξική δικτατορία, καθώς και άλλοι, που δρούσαν στην παρανομία, έσπευσαν να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ και να οργανώσουν την Αντίσταση κατά των κατακτητών.

Στις 31 Οκτώβρη 1940 το πρώτο από τα τρία γράμματα για τον πόλεμο του Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, από τα μπουντρούμια της Κρατικής Ασφάλειας, καλούσε σε εθνικοαπελευθερωτική συστράτευση.

Την 1η του Ιούλη 1941, συγκροτείται η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και συγκαλεί Ολομέλεια, καλώντας την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη. Βεβαίως η πρωτοβουλία οργάνωσης αυτού του αγώνα περνούσε στα χέρια της εργατικής τάξης.

Στις 27 Σεπτέμβρη 1941, σ' ένα σπίτι της Νεάπολης Εξαρχείων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

Το ΚΚΕ οργάνωσε τη λαϊκή κινητοποίηση κατά της πείνας, τη λειτουργία συσσιτίων, την κινητοποίηση των θυμάτων πολέμου για επιδόματα και συντάξεις.

Το ΕΑΜ συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στον απελευθερωτικό αγώνα, και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ συντέλεσε ώστε να δημιουργηθούν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα. Δημιούργησε λαϊκούς θεσμούς, όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, συνέβαλε στη χειραφέτηση των εργαζομένων και έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση.

Το Μάρτη του 1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών. Τον Απρίλη του 1944 έγιναν εκλογές, μέσα στις συνθήκες της Κατοχής, όπου ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρόνων. Εκλέχτηκε το «Εθνικό Συμβούλιο» με έδρα τις Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

Η αντίσταση και η απελευθέρωση από την τριπλή φασιστική κατοχή ήταν έργο του ΕΑΜ. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε το ΕΑΜ. Η ηγεσία του Κόμματος απευθύνθηκε σε κόμματα και ηγετικές προσωπικότητες του αστικού πολιτικού κόσμου, στους οποίους πρότεινε ν' αναλάβουν ηγετική θέση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οι προσπάθειες δε βρήκαν ανταπόκριση.

Ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές. Ένα άλλο εγκατέλειψε τη χώρα κι εγκαταστάθηκε στο Κάιρο και στο Λονδίνο. Ελάχιστες προσωπικότητες από αυτούς πήραν μέρος στην αντίσταση.

Η πολιτική στάση των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής δείχνει ότι και σ' αυτή την περίοδο της πάλης για την απελευθέρωση υπήρχαν δύο κόσμοι αντίθετοι. Τους αστούς, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η διατήρηση της εξουσίας τους και μετά την απελευθέρωση. Το λαϊκό-απελευθερωτικό κίνημα, με καθοδηγητή το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, με το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ, με την ΕΠΟΝ και την ΟΠΛΑ, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στη νεότερη Ιστορία της λαϊκής πάλης. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Χάρη στη δράση του ΕΑΜ δε στάλθηκε κανένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, δε στάλθηκε κανένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και στην αστική τάξη.

Βεβαίως το ΕΑΜ δεν ήταν μόνο ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Η ιστορική αλήθεια δείχνει ότι η ταξική πάλη διεξαγόταν ασίγαστα, ακόμη και σ' αυτήν την περίοδο. Γιατί το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν να αντιμετωπίσουν και την ντόπια ένοπλη αντίδραση με τις δικές της οργανώσεις, τη «Χ» του Γρίβα, τους ΜΑΥδες, τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας και άλλες που στήριζαν το ντόπιο κατοχικό καθεστώς.

Σε όλη την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αντικειμενικά έμπαινε το ζήτημα της εξουσίας μετά την απελευθέρωση.

Και το ΕΑΜ καλούσε σε δράση για καλύτερες μέρες, και όχι μόνο για την απελευθέρωση.

Βεβαίως, η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία. Το Κόμμα μας, παρά την τεράστια συνεισφορά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας.

Η πείρα της συγκεκριμένης περιόδου στην Ελλάδα δείχνει ότι η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να κτίσει το δικό του μέτωπο για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και να βγει από τον πόλεμο νικητής εκείνος και όχι η αστική τάξη της χώρας του. Να πετύχει διπλή απελευθέρωση από την ξενική ιμπεριαλιστική κατοχή και την εγχώρια αστική πολιτική εξουσία.

Στις σημερινές συνθήκες έχουμε ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μας ανησυχεί η τεράστια όξυνση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία ανταγωνίζονται σε πολλά σημεία του πλανήτη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Στο Αιγαίο σήμερα εξελίσσεται ένα μεγάλο ιμπεριαλιστικό παζάρι. Ζυγίζονται τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των ισχυρών χωρών.

Τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα πλασάρουν εδώ και καιρό το κάλπικο δίλημμα «πολεμική εμπλοκή ή επώδυνοι συμβιβασμοί». Μιλούν ορισμένοι για συνεκμετάλλευση, με την πρωταγωνιστική συμβολή σ΄αυτό τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Προβάλλουν τα περί «εθνικής στρατηγικής» για να προλάβουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Παρουσιάζουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, στη βάση της συνοχής του ΝΑΤΟ, ως τάχα τη λύση απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Προσδοκούν, βεβαίως, οφέλη για το κεφάλαιο στην Ελλάδα. 

Αποδεικνύεται ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν είναι ασπίδα προστασίας, αλλά αιτία προβλημάτων και κινδύνων για τους λαούς.

Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων, που εξαπολύουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική, σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, δολοφονώντας τους λαούς. Στην Ελλάδα, με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς, οι αστικές κυβερνήσεις στέλνουν δυνάμεις εκτός συνόρων. Αναβαθμίζουν τις ΝΑΤΟικές Βάσεις. Μετατρέπουν τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Όλα δείχνουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που έχει απέναντι τον εχθρό λαό και είναι ενιαία εντός και εκτός συνόρων θα κλιμακώνεται, θα δημιουργεί μεγάλα και επικίνδυνα αδιέξοδα για τους λαούς.

Την ίδια ώρα η πανδημία του κορονοϊού και η διαχείρισή της καθώς και η εκδήλωση της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έδειξαν τα όριά του καπιταλισμού.

Αυτό το σύστημα σκοτώνει τα εργατικά λαϊκά στρώματα και με τη φτώχεια και με τη βία. Απέδειξε ότι καπιταλισμός σημαίνει βαρβαρότητα, σημαίνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση μας απαιτώντας καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Να γυρίσουν πίσω όλα τα εκτός συνόρων ελληνικά στρατεύματα, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Παλεύουμε για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ. Λέμε καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

Παρεμβαίνουμε και στηρίζουμε με αποφασιστικότητα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών του ταξικού κινήματος για να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες του.

Στις σημερινές συνθήκες έξαρσης της πανδημίας συμμετέχουμε αποφασιστικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση της υγείας του λαού, την οποία η αστική πολιτική αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα. Αναδεικνύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που επιλέγουν μέτρα με κριτήριο την υγεία του κεφαλαίου.

Ο αγώνας μας σε όλα τα μέτωπα συνδέεται με την πάλη σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για να καταργήσουμε το σάπιο σύστημα που γεννά βαρβαρότητα, να ανοίξει ο δρόμος της ευημερίας με τους εργαζόμενους στην εξουσία, που θα οικοδομούν το σοσιαλισμό καταργώντας την εκμετάλλευση και τους πολέμους. Σ’ αυτό μας διδάσκει η πείρα της απελευθερωτικής πάλης στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο που έχει χαράξει για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία.

Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Συνεχίζουμε τον αγώνα.

ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ στους Αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.