Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 07:25

Καταλήψεις σε σχολεία του Χαλανδρίου - Δήλωση Κεραμέως για αναπλήρωση χαμένων ωρών διδασκαλίας

Μέτρα για την αναπλήρωση όλων των χαμένων ωρών διδασκαλίας από τις καταλήψεις, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός δήλωσε σχετικά:

«Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

  • Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.
  • Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

φωτογραφίες από την κατάληψη στο 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Καταλήψεις σε σχολεία του Χαλανδρίου

Η κατάσταση με τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο Χαλάνδρι είναι σχετικά θολή. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, διότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, από την προηγούμενη εβδομάδα, υπό κατάληψη είναι το 3ο και το 5ο Λύκειο Χαλανδρίου, ενώ έχει λήξει στο 3ο ΕΠΑΛ. Από τη Δευτέρα, σε κατάληψη είναι το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Χαλανδρίου, ενώ σε κατάληψη είναι επίσης το 6ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο. Σε κατάληψη βρίσκεται το 2ο ΕΠΑΛ από τις 22/9/2020.

Οι μαθητές του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου πραγματοποίησαν χθες και σήμερα διαμαρτυρία με αποχή τις τελευταίες ώρες των μαθημάτων, με το σύνθημα «Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή... Σχολεία ανοιχτά, αλλά ασφαλή!!!», ενημερώνοντας τη σχολική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς για τα αιτήματά τους.

Τι γίνεται στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου

Σημερινό ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει ότι εντείνονται οι καταλήψεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στην πρωτεύουσα, 270 σχολεία τελούν υπό μαθητική κατάληψη.

Μεταξύ αυτών, είναι και το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου. Στην ίδια σχολική μονάδα συστεγάζεται και το 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου το οποίο αν και δεν βρίσκεται υπό κατάληψη, δεν έχει μάθημα, λόγω του ότι η είσοδος στο κτίριο είναι φραγμένη.

Δύο γονείς - εκπρόσωποι φορέων, μίλησαν σήμερα (30/9) στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την συγκεκριμένη κατάληψη. Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών, Δημήτρη Λάμπρου, «είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στους μαθητές για να αγωνίζονται. Στο συγκεκριμένο σχολείο, τα προβλήματα που υπάρχουν, που περιλαμβάνονται στα αιτήματα των μαθητών, είναι πολύ σοβαρά».

Όπως υποστήριξε δεν έχουν σταλεί στο σχολείο μάσκες της ΚΕΔΕ και τα παιδιά κάνουν μάθημα με τις μάσκες που τους παρείχε ο δήμος και οι οικογένειές τους.

«Είμαστε υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουν τα παιδιά συλλογικά τον τρόπο που θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους» σημείωσε, λέγοντας πώς στο συγκεκριμένο σχολείο, από τους 260 μαθητές, οι 160 ψήφισαν υπέρ της κατάληψης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Βαγγέλης Φιλέρης, έκανε λόγο για συνωστισμό μέσα στις τάξεις, ζητώντας μαζικά τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και παιδιά. «Κωφεύει το υπουργείο Παιδείας στο διάλογο, απέρριψε τα αιτήματά μας στην πράξη και δεν δέχθηκε συνάντηση με την Ανώτατη Συνομοσπονδία» υπογράμμισε.

Καταστροφές στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iPaidia.gr, διαπιστώθηκε καταστροφή αιθουσών και σχολικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου. 

Στο 5ο Λύκειο στο Χαλάνδρι κατά την τρίτη μέρα κατάληψης και μετά την επέμβαση της αστυνομίας ύστερα από καταγγελία γονέων, το σχολείο άνοιξε την Πέμπτη 24/9/2020 προς το μεσημέρι ενώ διαπίστωσαν οι εκπαιδευτικοί βανδαλισμούς και μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν κατά την ολονύκτια παραμονή των καταληψιών με τη συνοδεία έντονης μουσικής.

Το σχολείο, σύμφωνα με το iPaidia.gr, δεν θα άνοιγε ούτε την Παρασκευή (25/9) καθώς από τις καταστροφές είναι αδύνατο να διεξαχθεί μάθημα. Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση των εκπαιδευτικών οι καταληψίες επανήλθαν στο σχολείο οπότε άγνωστο είναι πότε θα επιδιορθωθούν οι ζημιές στο σχολείο και πότε θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα.

Το μήνυμα της διευθύντριας του σχολείου:

«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες σήμερα (24/9) έκανα τεράστιο αγώνα για να ανοίξω το σχολείο μας. Οι ζημιές είναι τεράστιες ειδικά σε δύο αίθουσες διδασκαλίας όπου καρέκλες και θρανία έχουν καταστραφεί και όπως είναι αυτή τη στιγμή αδυνατούν να φιλοξενήσουν μαθητές για διδασκαλία.

Επικοινώνησα με αρμόδιους φορείς και ενημέρωσα αστυνομία και Διεύθυνση για τις καταστροφές. Οι μαθητές όμως βρίσκονται πάλι στο χώρο του σχολείου και συνεχίζουν το έργο τους, το έργο των καταστροφών κι όχι των διεκδικήσεων. Οι μαθητές μας είναι ανήλικοι και είστε εσείς υπεύθυνοι για τα έργα τους.

Για το λόγο αυτό παρακαλώ πολύ να φροντίσετε για την απομάκρυνση τους από το σχολείο ώστε να μην υπάρξουν άλλες καταστροφές. Έχει ειδοποιηθεί εκ νέου η αστυνομία και ο Δήμος».

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.