Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 12:02

Τελευταίες “αντεπιθέσεις” του Χειμώνα στο Χαλάνδρι

Σύμφωνα με τον "ημερολογιακό" ορισμό των εποχών, ο οποίος ταυτίζεται με τον "μετεωρολογικό" ορισμό, η Άνοιξη, στη χώρα μας (όπως συμβαίνει σε όλη την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου) ξεκινάει την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα, πάλι, με τον "αστρονομικό" ορισμό, η έναρξη της Άνοιξης, σηματοδοτείται, από την εαρινή ισημερία, η οποία φέτος είναι το ερχόμενο Σάββατο, 20 Μαρτίου. Από καιρικής άποψης, ολόκληρος ο Μάρτιος χαρακτηρίζεται, συνήθως, από συνεχείς "μάχες" του Χειμώνα και της Άνοιξης, με τον πρώτο να προσπαθεί να αντισταθεί και τη δεύτερη να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Συνήθως, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου παρουσιάζει χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά του Φεβρουαρίου, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο τείνει να είναι ανοιξιάτικο.

Οι ξαφνικές ψυχρές εισβολές είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του μήνα, και δεν είναι λίγες οι φορές που στην πόλη μας έχουν σημειωθεί αξιόλογες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκειά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μεγάλος χιονιάς που συνέβη τoν Μάρτιο του 1987, όπου στο Χαλάνδρι χιόνιζε καθημερινά για πολλές ημέρες και, ειδικά, στις 9-10 Μαρτίου, το ύψος χιονιού ήταν πολύ μεγάλο (της τάξης των 20-30 εκ.). Άλλο ένα παράδειγμα με αξιόλογες χιονοπτώσεις είναι αυτό της "Καθαράς Δευτέρας 2011", με το χιόνι να πέφτει, κατά διαστήματα, πυκνό, από το απόγευμα της 7ης μέχρι το απόγευμα της 9ης Μαρτίου. Ο οψιμότερος χιονιάς που σημειώθηκε στο Χαλάνδρι, από τις αρχές του αιώνα, είναι αυτός της 23-24 Μαρτίου 2003 με εξάρσεις ισχυρών χιονοπτώσεων να εναλλάσσονται με περιόδους "ύφεσης" και ηλιοφάνειας.

Οι καιρικές "μάχες" των δύο εποχών κατά τη διάρκεια του φετινού Χειμώνα είναι, γενικά, ήπιες και "αναίμακτες". Ο Χειμώνας, ωστόσο δεν καταθέτει ακόμα τα όπλα - αντίθετα θα προσπαθήσει και τις επόμενες ημέρες να "αντεπιτεθεί" στις "κατακτητικές διαθέσεις" της Άνοιξης. Για αρκετές ημέρες, ακόμα, ο καιρός στο Χαλάνδρι θα παρουσιάζει σημαντικές εναλλαγές και διαστήματα ηλιοφάνειας και σχετικής ζέστης θα "δίνουν τη θέση τους" σε διαστήματα με συννεφιά, βροχές και αρκετή ψύχρα.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, θα υπάρχουν διαστήματα με ηλιοφάνεια και διαστήματα με διάσπαρτες νεφώσεις οι οποίες, παροδικά, θα πυκνώνουν και ενδέχεται να δίνουν βροχές μικρής διάρκειας (κυρίως την Τετάρτη). Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, κατά διαστήματα ενισχυμένοι (μέχρι 6bf). Η θερμοκρασία, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα πέφτει κοντά στους 5°C, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πλησιάζει τους 15°C.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, προβλέπεται πυκνή συννεφιά με βροχές, κατά διαστήματα και, ενδεχομένως καταιγίδες. Τα φαινόμενα, είναι πιθανό, να έχουν, παροδικά, έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους (μέχρι 5bf) και, από το Σάββατο, σε ανατολικούς - βορειοανατολικούς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός προβλέπεται να συνεχίσει να είναι ευμετάβλητος τόσο την Κυριακή όσο και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και, μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό, πριν τις 25 Μαρτίου να λάβει χώρα αξιόλογη ψυχρή εισβολή.

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.