Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 22:04

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου για την επίθεση στους πυροσβέστες και το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (μέλος της ΕΕΔΥΕ) με ανακοίνωση καταγγέλλει στους κατοίκους του Χαλανδρίου την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στους πυροσβέσtες που μέχρι πριν ένα μήνα χαρακτήριζε “ήρωες”. H επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη και ενός φωτορεπόρτερ.

Η ΕΕΔΥΕ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ στη συγκέντρωση των πυροσβεστών στις 5 Νοέμβρη 2021.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Συνεχίζοντας στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αντί να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε αποφασιστική ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση της υποδομής και των επιχειρησιακών τους μέσων, φτάνει σε σημείο να επιτίθεται και να χτυπά τους εργαζόμενους εκείνους που, παρά τις τεράστιες ελλείψεις και δυσκολίες, έδωσαν με αυταπάρνηση μάχη με τις φωτιές του καλοκαιριού για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία της λαϊκής οικογένειας.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική με τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, με τις εξάμηνες συμβάσεις που με τη λήξη τους οδηγούν εργαζομένους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος σε απολύσεις, πάει χέρι – χέρι με την ένταση της καταστολής. Η υποχρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας, η εμπλοκή σε αυτή των ιδιωτών, ακόμη και του ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που την αντιλαμβάνονται ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας.

Η ΕΕΔΥΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των πυροσβεστών για τη διεκδίκηση της μονιμοποίησης και των δικαιωμάτων τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Δ.Υ.Ε)

Το Σάββατο 30 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, με κεντρικό σύνθημα «Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλούσιας προσυνεδριακής διαδικασίας σε δεκάδες περιφερειακές και κατά τόπους συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης. Στα πλαίσια της προσυνεδριακής διαδικασίας εξελέγη και στο Χαλάνδρι νέα 7μελής επιτροπή και οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση, τον απολογισμό δράσης από το 18ο συνέδριο που είχε γίνει το 2017 και τον προγραμματισμό μέχρι το 20ό Συνέδριο. Εξέλεξε νέο 95μελές Εθνικό Συμβούλιο, που στην πρώτη του συνεδρίαση εξέλεξε  τη νέα  15μελή Γραμματεία. Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ επανεξελέγη ο Σταύρος Τάσσος.

Χαιρετιστήρια μηνύματα για τις εργασίες του Συνεδρίου απέστειλαν η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σοκόρρο Γκόμες, καθώς και δεκάδες ξένα κινήματα. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Αλέξανδρος Κορωνάκος εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο  Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), και ο απερχόμενος πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι. Στο συνέδριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, την ΑΣΓΜΕ, την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΙΚΑ, άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος, άνθρωποι των γραμμάτων, του αθλητισμού, του πολιτισμού.Η εισήγηση του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε από τη Γενική Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Ελπίδα Παντελάκη. Σε διάλειμμα των εργασιών, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Στ. Τάσσο κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Βασικός στόχος της παρέμβασης της ΕΕΔΥΕ είναι να μετατραπεί η ανησυχία σε μαχητική παρέμβαση στις εξελίξεις με βάση τον άξονα και το πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ.

Η ΕΕΔΥΕ επιχειρεί να έχει το δικό της μερίδιο συμβολής στην ενημέρωση του λαού για τις επικίνδυνες εξελίξεις, στην αποκάλυψη του ρόλου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, στην κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας, στο δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος. Αυτήν τη δύναμη της λαϊκής πάλης είναι που τρέμει το σύστημα.

Επιδιώκουμε μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, να φτάσουμε πλατιά στον λαό, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε περιοχή, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές στρατιωτικές βάσεις, στρατηγεία, υποδομές. Να συγκεντρωθούν περισσότερες δυνάμεις στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που η πολιτική τους εμπλέκει τον λαό στα πολεμικά σφαγεία, για «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ», όπως έλεγε κι ο Βάρναλης. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νέα γενιά, που τα όνειρα και οι ανάγκες της ασφυκτιούν στο πλαίσιο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και βιώνει την πολιτική της εμπλοκής. Να μπει μπροστά και να διεκδικήσει να απολαύσει μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς. Να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το ρεύμα της μαχητικής παρέμβασης για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, για την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το ξήλωμα των στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το πλαίσιο δράσης που ενέκρινε το 19ο Συνέδριο περιλαμβάνει

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και της Ελληνογαλλικής συμφωνίας Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών, να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία, να μην αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, στην Αφρική.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον Ευρωστρατό που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.