Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 01:08

Ο καιρός του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, στο Χαλάνδρι

Σε καθαρά ανοιξιάτικους ρυθμούς κινείται πλέον ο καιρός στην περιοχή μας καθώς η θερμοκρασία, σχεδόν καθημερινά, κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια είναι μεγάλα ενώ η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και η διάρκεια της ημέρας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο δεν απουσιάζουν και ατμοσφαιρικές διαταραχές που προκαλούν περιορισμένης διάρκειας μεταβολές του καιρού με αυξημένη συννεφιά, βροχές και μεταβολές των ανέμων και της θερμοκρασίας.

Οι τρεις αξιόλογες μετωπικές διαταραχές που διέσχισαν την περιοχή μας κοντά στο τελείωμα του ημερολογιακού Χειμώνα (η πρώτη στις 26/2, η δεύτερη στις 1/3 και η τρίτη στις 5/3), προκάλεσαν στο Χαλάνδρι βροχές αρκετά μεγάλης διάρκειας με δυνατές εξάρσεις αλλά, κατά βάση, ποτιστικό χαρακτήρα, που ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες εν όψει της θερμής περιόδου και με δεδομένη τη σχετική ανομβρία των προηγούμενων μηνών.

Ο Χειμώνας που, σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό των εποχών μας αποχαιρετά την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία, ήταν, για το προάστιο του Χαλανδρίου ιδιαίτερα θερμός και σχετικά άνομβρος με παρατεταμένες περιόδους ήπιων συνθηκών τις οποίες διέκοπταν σύντομες ατμοσφαιρικές διαταραχές οι περισσότερες από τις οποίες προκαλούσαν φαινόμενα μικρής διάρκειας και πτώση της θερμοκρασίας κοντά ή λίγο κάτω από τις κλιματικές τιμές.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Δεκέμβριος - Φεβρουάριος σημειώθηκαν τρεις αξιόλογες ψυχρές εισβολές:

Η πρώτη μεταξύ 9 και 14 Ιανουαρίου, η δεύτερη μεταξύ 21 και 25 Ιανουαρίου με ψυχρότερη ημέρα την 22η Ιανουαρίου και η τρίτη μεταξύ 28/1 και 1/2 με ψυχρότερη ημέρα την 30η Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε χιονόνερο και παροδική χιονόπτωση στην πόλη του Χαλανδρίου αλλά και μεγάλα ύψη χιονιού στη γύρω ορεινή ζώνη.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως η "κλασσική" Χειμωνιάτικη περίοδος με διαστήματα κρύου καιρού εφέτος περιορίστηκε μεταξύ 9 Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου (μόλις 23 ημέρες!) ενώ ο Δεκέμβριος στο σύνολό του, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος μέχρι στιγμής χαρακτηρίστηκαν από την πλήρη απουσία αξιόλογων ψυχρών περιόδων.

Ασταθείς αέριες μάζες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τη χώρα μας, ευνοώντας την ανάπτυξη νεφώσεων και την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών και, κυρίως, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα επιμείνει μέχρι και την Κυριακή (17/3), ημέρα κορύφωσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων με αποτέλεσμα, πολλές καρναβαλικές παρελάσεις να γίνουν υπό την σκιά των συννέφων που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φέρουν τοπικές βροχές/καταιγίδες, μικρής διάρκειας.

Στο Χαλάνδρι, από σήμερα (Παρασκευή, 15/3) μέχρι και την Κυριακή (17/3), ο καιρός θα ξεκινάει με ηλιοφάνεια αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα αναπτύσσονται νεφώσεις (ιδιαίτερα πάνω από τα ορεινά τμήματα) που, το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώνουν και είναι πιθανό να προκαλέσουν όμβρους (μπόρες) ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Εν συνεχεία ο καιρός θα ανοίγει και πάλι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από μεταβλητές διευθύνσεις αλλά από το μεσημέρι της Κυριακής θα επικρατήσει βορειοανατολικός άνεμος έως 5bf. Η θερμοκρασία, και τις τρεις ημέρες, θα φτάνει τα μεσημέρια τους 16-18°C και οι ελάχιστες, νωρίς το πρωί, θα πέφτουν κοντά στους 10°C.

Η Καθαρά Δευτέρα, στο προάστιό μας αναμένεται να εξελιχθεί με τον καιρό να είναι απόλυτος σύμμαχος όχι μόνο για εκδηλώσεις και εκδρομές αλλά και για το πέταγμα του χαρταετού καθώς η ημέρα προβλέπεται να κυλήσει με ηλιοφάνεια, καθαρή ατμόσφαιρα, μέγιστη θερμοκρασία κοντά στους 18°C (αλλά με την αίσθηση στον ήλιο να είναι υψηλότερη!) και βορειοανατολικό άνεμο 4-5bf (ιδανική ένταση για το πέταγμα του χαρταετού!).

Ανάλογο εκτιμάται πως θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Τρίτη (19/3) στη χώρα μας ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών της εβδομάδας είναι αρκετά πιθανό η αστάθεια να επανέλθει (κυρίως Τετάρτη 20/3 - Παρασκευή 22/3) αλλά και να λάβει χώρα μεταφορά ακόμα θερμότερων αερίων μαζών που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα προσεγγίζοντας τους 25°C.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, ο φετινός υποτονικός Χειμώνας μάλλον μας έχει ήδη αποχαιρετήσει εδώ και εβδομάδες χωρίς να δείχνει διάθεση για "αντεπίθεση" ή για να υπερασπιστεί την "τιμή των όπλων" τα οποία έχει καταθέσει από πολύ νωρίς. Και με τον αστρονομικό ορισμό των εποχών να πλησιάζει, μπορούμε, χωρίς δισταγμό, να ευχηθούμε...

Καλή Άνοιξη και, φυσικά,
Καλό τριήμερο και Καλή Σαρακοστή!!!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.