Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 22:30

Βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων στο Χαλάνδρι

Οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό το οποίο σχηματίστηκε την Πέμπτη (18/4) στον Κόλπο της Γένοβας και προσεγγίζει πλέον τη χώρα μας από τα δυτικά παρουσιάζοντας τάση περαιτέρω βάθυνσης, προβλέπεται να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια του επόμενου εικοσιτετραώρου προκαλώντας σημαντική μεταβολή του καιρού με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.

Παρ' ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η διάρκεια των φαινομένων θα είναι περιορισμένη, η ένταση αυτών, τοπικά/παροδικά θα είναι μεγάλη και ενδέχεται να προκληθούν μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και προβλήματα από τους ανέμους που θα συνοδεύουν τις καταιγίδες.

Στην Αττική, η μεταβολή του καιρού έχει γίνει ήδη αισθητή με τη συννεφιά να έχει πλέον επικρατήσει και το ψιλόβροχο να πέφτει κατά διαστήματα υγραίνοντας το ξηρό χώμα και απλώνοντας μία έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά που συνηθέστερα παρατηρείται στα πρωτοβρόχια. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών, με την άφιξη του χαμηλού στην περιοχή αναμένεται σημαντική έξαρση των φαινομένων με τις βροχές να αποκτούν κατά διαστήματα έντονο χαρακτήρα, τους ανέμους να ενισχύονται και τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση.

Το Χαλάνδρι προβλέπεται να επηρεαστεί από την εν λόγω μεταβολή κυρίως κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες (ιδιαίτερα μεταξύ 9:00 μ.μ. και 3:00 π.μ.) με βροχές, κατά διαστήματα ισχυρές και, ενδεχομένως παροδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται κατά περιόδους να έχουν αξιόλογη ένταση όχι όμως σε βαθμό ώστε να τα καταστήσει επικίνδυνα για σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, με την ενίσχυση των ανέμων και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, η αίσθηση της ψύχρας θα γίνει έντονη καθώς η αισθητή θερμοκρασία μέσα στη νύχτα θα κυμαίνεται κοντά στους 10°C.

Τα φαινόμενα στο Χαλάνδρι θα υποχωρήσουν γρήγορα προς το ξημέρωμα του Σαββάτου (20/4), ωστόσο, κατά τις πρωινές ώρες θα επικρατεί συννεφιά και ενδέχεται να εκδηλωθεί νέο κύμα βροχοπτώσεων πριν το μεσημέρι. Εν συνεχεία, αναμένεται ουσιαστική υποχώρηση των φαινομένων και άνοιγμα του καιρού με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, καθαρή ατμόσφαιρα και μέγιστη θερμοκρασία περί τους 18°C.

Η Κυριακή (21/4) θα εξελιχθεί με ανοιξιάτικες συνθήκες, παρατεταμένα διαστήματα ηλιοφάνειας με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 12°C (νωρίς το ξημέρωμα) έως 22°C.

Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά που, κατά διαστήματα θα πυκνώνει και είναι πιθανό να προκαλέσει (λασπο)βροχές περιορισμένης έντασης και διάρκειας. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών - νοτίων διευθύνσεων και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο προσεγγίζοντας τη Δευτέρα (22/4) τους 23°C και την Τρίτη (23/4) τους 25°C. Επιπλέον αναμένεται μεταφορά σκόνης η οποία ενδέχεται να είναι αξιόλογη (μάλλον η πλέον αξιόλογη από την αρχή του έτους).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το υπόλοιπο της νέας εβδομάδας θα κυλήσει με γενικά ήπιες συνθήκες, πιθανότητα παροδικών βροχών κυρίως την Τετάρτη (24/4) και Πέμπτη (25/5) και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές κοντά στους 25°C). Η πιθανότητα έλευσης οργανωμένης ατμοσφαιρικής διαταραχής μετά την Πέμπτη (25/5) είναι μεν υπαρκτή αλλά περιορισμένη ενώ η τάση που διαμορφώνεται στα προγνωστικά στοιχεία θέλει το θερμό, για την εποχή, σκηνικό να διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σημειώνεται πως οι βροχές που θα φέρει τις επόμενες ώρες το ερχόμενο χαμηλό βαρομετρικό, στην περιοχή μας, είναι πολύτιμες καθώς η παρατεταμένη πρώιμη ζέστη και η ανομβρία των επόμενων εβδομάδων έχει ήδη αφυγράνει τα δάση μας (και έχει ενεργοποιήσει, νωρίς νωρίς, και τα αυτόματα ποτίσματα στην κηπούπολή μας!) καθιστώντας τα ευάλωτα απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών σε βαθμό επικινδυνότητας που συνήθως παρατηρείται στις αρχές του Καλοκαιριού. Εάν και οι επόμενες εβδομάδες δεν φέρουν δροσιές και βροχές, το Καλοκαίρι θα ξεκινήσει με πολύ δυσοίωνα στοιχεία για τα δάση της Αττικής όπως άλλωστε και για μεγάλο μέρος της χώρας.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.