Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 08:41

Γκαλερί Χρυσόθεμις: Μια διαχρονική αίθουσα τέχνης στο Χαλάνδρι

Η Γκαλερί "Χρυσόθεμις" άρχισε να λειτουργεί την άνοιξη του 1979 στο Χαλάνδρι υπό τη διεύθυνση της Ζωής Ψαρρού. Ήταν η πρώτη αίθουσα τέχνης στην περιφέρεια της Αθήνας. Το όνομά της έργο χειρός του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Όπως η ίδια η Ζωή Ψαρρού σημειώνει:

«Επέλεξα συνειδητά την αποκέντρωση γιατί πιστεύω πως η προβολή και λειτουργία της τέχνης δεν καθορίζεται γεωγραφικά. Ο καθένας μας διαισθάνεται και εντοπίζει το καλό, όταν και όπου υπάρχει και το εκτιμάει».

...«Από την αρχή της λειτουργίας της η "Χρυσόθεμις" βρήκε την υποστήριξη του Δήμου και των δημοτών του που είχε σαν επακόλουθο την εξάπλωσή της στον ευρύτερο χώρο. Όμως τη στήριξη τη βρήκε στην παρουσία σημαντικών πνευματικών ανθρώπων-καλλιτεχνών, το έργο των οποίων παρουσιάσαμε σε αξιομνημόνευτες εκθέσεις. Με συγκίνηση αναφέρω αυτούς που δεν υπάρχουν: τους Γ. Ρίτσο, Γ. Σικελιώτη, Γ. Βακιρτζή, Κ. Τσάρα. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσα να επιτύχω αν δεν υπήρχαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες: ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες. Νέοι αξιόλογοι που πολλοί από αυτούς έκαναν το ξεκίνημά τους στην "Χρυσόθεμι" για να συνεχίσουν σε κεντρικότερες αίθουσες. Με την εναλλαγή νέων και δόκιμων καλλιτεχνών αγωνιζόμαστε ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο...».

Από τον Ιανουάριο του 2010 τη διεύθυνση της Γκαλερί έχει αναλάβει η Λήδα Παναγιωτοπούλου, φιλόλογος-συγγραφέας.

Έτσι η "Χρυσόθεμις" συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, διατηρώντας τις βασικές της αρχές, συνεργαζόμενη με ήδη αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και ανοίγοντας δρόμους σε νέους, πιστεύοντας πάντα πως η αληθινή τέχνη εμπεριέχει αυθεντικότητα, ειλικρίνεια αλλά και αγωνία, ανησυχία -στοιχεία που οδηγούν στην εξέλιξη του καλλιτέχνη και όχι στον εφησυχασμό του.

Η Γκαλερί αποτελεί έναν χώρο πολιτισμού, όπου αισθάνεται κανείς ευπρόσδεκτος και "συνομιλεί" δημιουργικά με την τέχνη.

Η ανάγκη καθημερινής σχεδόν επαφής με την εικαστική δημιουργία αλλά και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που κατά καιρούς η "Χρυσόθεμις" πραγματοποιεί, αποτελεί μια ποιοτική "στάση ζωής" απέναντι στην ευτέλεια των καιρών.

Εκθετήριο

Στην Γκαλερί "Χρυσόθεμις" παράλληλα με τις εκθέσεις λειτουργεί εκθετήριο με:

  • Μικρά έργα τέχνης
  • Κουτιά ζωγραφισμένα
  • Έργα σε πλεξιγκλάς
  • Λιθογραφίες

Καλλιτέχνες

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους καλλιτέχνες - συνεργάτες που έχουν εκθέσει τα έργα τους στην Γκαλερί "Χρυσόθεμις":

Αναστασίου Μαρία - Ανδρειάδου Τζούλια - Ανδρικόπουλος Νικόλας - Βάγιας Μάκης - Βαμβατήρα Μάγδα - Βουλγαρέλη Κική - Γούναρη Ελένη - Ευθυμιάδης Ευθύμιος - Ζιάκα Μαρία - Κατσιμάρδος Ανδρέας - Κατσίμης Σπύρος - Κελαϊδή Μαρία - Kοτσώνης Μίλτος - Κουρσάρης Σπύρος - Κωνσταντίνου Πένυ - Μαθιουδάκης Χρήστος - Μαστραντώνης Γιάννης - Μαυρομμάτη Καίτη - Μιχαηλίδη Φανή - Μιχάλη Αλεξάνδρα - Μπαϊκούσης Χρήστος - Οικονομίδης Νίκος - Παλιεράκη Άννα - Πελώνης Μάριος - Πλαχούρης Απόστολος - Σιδέρης Τάκης - Σπυριδωνίδου-Στέφου Μαρίνα - Στασινόπουλος Στέργιος - Στεφανίδη Φωτεινή - Στραβοράβδης Πέτρος - Τσακνιά Εύη - Thouzeau Christine.

Καλογρέζης 14, Πλατεία Χαλανδρίου (χάρτης)
τηλ. 210-6811418, 694-3952346
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: www.chryssothemis.com
facebook: Γκαλερί Χρυσόθεμις Χαλάνδρι
instagram: gallery_chryssothemis

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

  • Τρίτη: 11:00-14:00 & 17:30-20:00
  • Πέμπτη: 11:00-14:00 & 17:30-20:00
  • Παρασκευή: 11:00-14:00 & 18:00-20:30
  • Σάββατο: 11:00-14:30

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.