Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 18:48

Διάλεξη "Εικονοσύνθεση: Αγιογραφία και Φωτογραφία στις ρωγμές του Μεταμοντέρνου", στο Αετοπούλειο

Διάλεξη με θέμα "Εικονοσύνθεση: Αγιογραφία και Φωτογραφία στις ρωγμές του Μεταμοντέρνου", διοργανώνει το Φωτογραφικό Εργαστήριο του Δήμου Χαλανδρίου «Ο Λόγος στην Εικόνα», τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας 11, Χαλάνδρι).

Καλεσμένος ο Δημήτρης Ι. Μπεκριδάκης (Θεολόγος - Μ.Α. Θρησκειολογίας)

Συντονιστής: Μπάμπης Κουγεμήτρος

Είσοδος ελεύθερη

Η Βυζαντινή Εικονογραφία είναι μια μορφή παραδοσιακής θρησκευτικής τέχνης που συχνά εκλαμβάνεται ως στατική, συντηρητική και τυποποιημένη. Από αισθητική άποψη φαντάζει ό,τι πιο ξένο και μακρινό προς τη Φωτογραφία και μάλιστα τη μεταμοντέρνα, που ειρωνεύεται την αξίωση για αυθεντικότητα και αναπαραστατική αλήθεια, αναμιγνύει αντιφατικά στυλ και ανατρέπει τις κανονιστικές του παρελθόντος. Ωστόσο, εάν αποφασίσει να κινηθεί κανείς πέραν από την πρώτη αυτή εντύπωση, θα διακρίνει ανάμεσα σ' αυτές τις ακραία διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης κάποιες εκλεκτικές συγγένειες, κοινές τάσεις και ισομορφισμούς που θα τον εκπλήξουν. Μήπως οι Βυζαντινές Εικόνες ήταν τα πρώτα ομοιώματα χωρίς πρωτότυπο στην ιστορία της τέχνης; Μήπως πρώτες αυτές εγκαινίασαν την αυτονόμηση της αναπαράστασης από τον δημιουργό της; Μήπως, με τη σειρά της, η Φωτογραφία ανακαλύπτει εκ νέου με το μεταμοντέρνο βλέμμα της πρόσωπα και τοπία προ πολλού ιδωμένα και περπατημένα;

Ο Δημήτρης Ι. Mπεκριδάκης είναι Θεολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Θρησκειολογία και μια διδακτορική διατριβή "στα σκαριά" για το Black Metal. Από επιστημονικό ενδιαφέρον ασχολείται με τη θρησκειολογική, φιλοσοφική και κοινωνιολογική διερεύνηση όψεων της μετανεωτερικής πολιτισμικής συνθήκης, που συνδέονται με την Εκκοσμίκευση, τη Θρησκεία και την Πνευματικότητα, την Τεχνοεπιστήμη και την Εικονική Πραγματικότητα, το Θέαμα και την Τέχνη. Έχει γράψει πολλά και για πολλά χρόνια γύρω από τα θέματα αυτά. Φυσικά, έχει σκεφτεί πολλά περισσότερα και συνεχίζει να το κάνει. Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση και ελπίζει.

 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.