Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 07:16

Γιορτή για τη διάδοση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας στο 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Μια πολύχρωμη γιορτή για τη στήριξη και την προώθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας, της πολυγλωσσίας και τη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών πραγματοποίησαν το 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, ο Δήμος Χαλανδρίου και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και  του σχολείου του Μπαγκλαντές (Doel Academy), παρουσία του πρέσβη του Μπαγκλαντές κ. Jasmin Uddin, της αντιδημάρχου Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ιωάννας Αθανασάτου και διπλωματικών αντιπροσώπων εννέα πρεσβειών, δεδομένου ότι στο σχολείο του Χαλανδρίου φοιτούν παιδιά δέκα διαφορετικών εθνικοτήτων. 

Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την όμορφη γιορτή την οποία είχαν ετοιμάσει με κόπο και παρουσίασαν με κέφι και ζωντάνια οι μαθητές των δύο σχολείων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε καταρχήν ιστορικές αναφορές στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας που παρουσιάζει το μοναδικό χαρακτηριστικό να διατηρεί αλώβητη την ομοιογένειά της στο πέρασμα των αιώνων, όπως επίσης και αναφορά στον αγώνα των φοιτητών του Μπαγκλαντές το 1953, που βάφτηκε με αίμα, κόντρα στην κατάργηση της μητρικής τους γλώσσας, που ονομάζεται Μπενγκάλι. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που δέκα μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου -εννιά εκ των οποίων προέρχονται από χώρες του εξωτερικού- απηύθυναν ένα γλυκό καλωσόρισμα ο καθένας/μια στη γλώσσα του. 

Με τους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές οι χορευτικές ομάδες των μαθητών ξεσήκωσαν τους παριστάμενους, που χειροκρότησαν με θέρμη την υπέροχη προσπάθειά τους.  

Την αξία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας και την ανάγκη να διαφυλαχθεί η γλωσσική ιδιαιτερότητα και η πολιτισμική διαφορετικότητα τόνισαν στις σύντομες ομιλίες τους ο πρέσβης του Μπαγκλαντές Jasmin Uddin, η αντιδήμαρχος Ιωάννα Αθανασάτου και ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Δημήτρης Σταυριανός. 

«Να γιορτάσουμε την ομορφιά των μητρικών γλωσσών» 

Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές Jasmin Uddin έκανε μια μικρή αναφορά στον  αγώνα των φοιτητών του Μπαγκλαντές, το 1952, για τη διατήρηση της μητρικής τους γλώσσας, τόνισε την αξία της γλώσσας ως βασικό στοιχείο πολιτισμού και έκανε έκκληση «να γιορτάσουμε την ομορφιά των μητρικών γλωσσών και τη διαφορετικότητα, να προωθήσουμε τη φιλία και την ειρήνη των λαών». 

«Μήγαρις έχω τίποτ’  άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα»

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χαλανδρίου επικαλέστηκε τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού «μήγαρις έχω τίποτ’ άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», για να τονίσει τη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση  της ελευθερίας και της γλώσσας που έχουν δώσει οι λαοί της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές. 

Η κ. Αθανασάτου αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις φοιτητών και πολιτών του Μπαγκλαντές ενάντια στην κατάργηση της μητρικής τους γλώσσας και στην απόφαση της Unesco να τιμήσει εκείνο τον αγώνα, ανακηρύσσοντας την 21η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και κατέληξε: «Σήμερα γιορτάζοντας εδώ, στον φιλόξενο χώρο του 2ου Γυμνασίου, αυτήν την ημέρα με τη συνάντηση μαθητών μας από τις δύο χώρες, έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση για το μέλλον των νέων γενεών, έναν καλύτερο κόσμο με υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην  Ελευθερία, την Παιδεία, την Υγεία και την Εργασία». 

«Να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα»

Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση «ανανεώνουμε την πίστη μας στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα, ειδικά στην προστασία των γλωσσών των μειονοτήτων που απειλούνται. Να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της πολυπολιτισμικότητας μέσα από την εκδήλωση που οργανώνουν τα σχολεία μας», υποστήριξε ο κ. Σταυριανός.

Στο κλείσιμο της γιορτής, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν συμβολικά δώρα και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια να περάσει το μήνυμα για τη στήριξη της πολυπολιτισμικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαρκής ειρήνης των λαών. 

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2000 με σκοπό να προωθήσει την ειρήνη και την πολυγλωσσία σε όλο τον κόσμο και να προστατεύσει όλες τις μητρικές γλώσσες. Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.