Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 14:36

Η παράσταση “Ο Αρχοντοχωριάτης” από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Χαλανδρίου ΑΡΓΩ

Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» σας καλωσορίζει στην α' διαδικτυακή προβολή της παράστασης της Θεατρικής Ομάδας του με το έργο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Μπακαλάκου (έτος 2017).

Έργο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, το οποίο μας παρουσιάσουν πρωτοεμφανιζόμενοι μικροί και μεγάλοι πρωταγωνιστές της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου.

Η «ΑΡΓΩ» προσπαθεί πάντα να δημιουργεί ευκαιρίες -μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητές της- ώστε όλοι μας να προσφέρουμε, να μαθαίνουμε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και σκέψεις για το κοινό καλό.

«Πάντ' ανοιχτά, πάντ' άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου» όπως λέει και ο Σολωμός.

Με την ενθάρρυνση και ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας των καλλιτεχνικών ανησυχιών, των ταλέντων και των ικανοτήτων που αναζητούν τρόπο έκφρασης. Μέσα από τις θεματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην «ΑΡΓΩ» για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, τη Μουσική, τα Εικαστικά, τη Λογοτεχνία, τους Παραδοσιακούς Χορούς κ.ά., ο Σύλλογος συμβάλλει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που κινητοποιούν όλο και περισσότερους νέους δημιουργούς όλων των ηλικιών.

Την παράσταση «Ο Αρχοντοχωριάτης» έχει σκηνοθετήσει η άξια Ιωάννα Μπακαλάκου που με το πάθος της και τη γνώση της ενέπνευσε τον θίασο να «ζωντανέψει» έναν από τους κλασσικούς ήρωες του Μολιέρου αλλά και χαρακτήρες της κάθε εποχής.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο κύριος Ζουρντέν είναι ένας έμπορος που κατάφερε να κάνει μια μικρή περιουσία. Αφού κατέκτησε την ευμάρεια, αποφασίζει να κατακτήσει και την είσοδο του στην ανώτερη τάξη, η οποία τον 17ο αιώνα αποτελείται από τιτλούχους ευγενείς. Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει δασκάλους κάθε είδους καθώς κι έναν ευγενή που του ορκίζεται ειλικρινή φιλία και του υπόσχεται, έναντι αδρούς οικονομικής ενίσχυσης, να τον βοηθήσει να αναρριχηθεί στην κλίμακα της αριστοκρατίας. Η μεγαλομανία του τον φέρνει σε σύγκρουση με τους δικούς του ανθρώπους και τον οδηγεί στον πλήρη εξευτελισμό. Τη λύση θα δώσει μια ξεκαρδιστική φάρσα κι ο πάντα καταλυτικός έρωτας.

Σημείωμα της σκηνοθέτη

Το θέατρο του Μολιέρου ζυμώθηκε μέσα από τη λογική του συνόλου. Ο ίδιος, έπλασε την καλλιτεχνική του υπόσταση, ως μέλος ενός περιπλανώμενου θιάσου κι όταν ως διευθυντής του θεατρικού θιάσου του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ', έγραψε και παρουσίασε τα μεγάλα του αριστουργήματα, κράτησε αυτή την πρωταρχική ουσία της θεατρικής πράξης. Με έμπνευση τη συλλογικότητα λοιπόν, παρουσιάζουμε αυτή την κωμωδία για να μιλήσουμε για την αμάθεια που δεν γιατρεύεται με την ευμάρεια και την ανάγκη των ανθρώπων να μένουν στο φαίνεσθαι κι όχι στην ουσία. Ευχαριστώ από καρδίας τα μέλη της θεατρικής ομάδας και τον Πολιτιστικό και Επιστημονικό Σύλλογο Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ», για την όμορφη εμπειρία της δημιουργίας αυτής της παράστασης.

«Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου
Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης
Σκηνοθεσία-Προσαρμογή κειμένου: Ιωάννα Μπακαλάκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα
Εικαστικές κατασκευές: Εικαστική Ομάδα του Συλλόγου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Παυλίδου, Ευγενία Τσούτη
Μουσική: αποσπάσματα από το έργα baroque

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Ιφιγένεια Γιαννέ: Μουσικοδιδάσκαλος, Κάλφας, Μουφτής
Ελένια Καμπά: Χοροδιδάσκαλος, Κάλφας, Μουφτής
Αλέξης Καϊμάκης: κύριος Ζουρνταίν
Γιάννης Σαρηβασίλης: Καθηγητής της Ξιφομαχίας, Υπηρέτης
Ελένη Παυλίδου: Καθηγητής της Φιλοσοφίας, Λουκίλη
Ευγενία Τσούτη: Ράφτης, Δοϊράνη
Βάσω Φαρμάκη: Νικολέτα, Καθηγητής της Ξιφομαχίας, Χανούμισα
Χαρά Κούτη: Κυρία Ζουρνταίν
Αλέξης Αρβανιτίδης: Δοϊράντ, Υπηρέτης
Γιάννης Μουστάκας: Κλόντ, Κάλφας
Ανδρέας Ζηρογιάννης: Κοβιέλ, Υπηρέτης, Τούρκος
Τούρκοι: όλος ο θίασος
Μουσική παίζουν ζωντανά: Ιφιγένεια Γιαννέ και Ελένια Καμπά

Σχετικά άρθρα:

Η ΑΡΓΩ Χαλανδρίου μάς ταξιδεύει μέσα από τις “θάλασσες” του διαδικτύου

“Ο δράκος”: Δείτε διαδικτυακά την παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Χαλανδρίου ΑΡΓΩ

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.