Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 14:06

“Pietà”: Μια μουσικοθεατρική παράσταση για την απώλεια, στο Θέατρο Ρεματιάς

Την πολυβραβευμένη μουσικοθεατρική παράσταση “Pietà” παρουσιάζει, καθολικά προσβάσιμη, το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020  “Νύχτες Αλληλεγγύης”, την Τρίτη 11 Αυγούστου, στις 9:00 το βράδυ.  

Εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Michelangelo, η παράσταση πραγματεύεται την απώλεια. Μέσα από μια παλλόμενη, αγαλμάτινη ακινησία, δυο ερμηνεύτριες (μια ηθοποιός και μια σοπράνο) αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές που κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους, όπως την έζησαν και την έχασαν, συνδυάζοντας το συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που αναβλύζουν από το αίμα και την άβυσσο του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν) - μια ζωή σκληρή, απρόβλεπτη, εφιαλτική, μοναδική.

Οι συντελεστές της παράστασης αναφέρουν: «Η απώλεια είναι αυτό το βαθύ, ριζικό συναίσθημα που βιώνεται όταν ο άνθρωπος χάνει τον άνθρωπο, τη ζωή, την αξιοπρέπεια. Πάντα η Τέχνη και το Θείο, με αφορμή τον άφατο πόνο, μιλούν για τον Εαυτό, για την Ύπαρξη μακριά και πέρα από κάθε δόγμα, θεωρία ή άποψη. Pietà σημαίνει Έλεος. Αυτό το είδος του ελέους που τρυπά, ξεσκίζει, ανοίγει τα μάτια, βλέπει. Η Pietà αποτελεί το πρώτο μέρος του τρίπτυχου “Pietà - Verità - Libertà”, το οποίο στο σύνολό του ερευνά την αιώνια αναζήτηση της μιας αλήθειας που οδηγεί τον άνθρωπο στην ελευθερία».

Κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία: Γιώργος Στεφανακίδης

Κοστούμια: Ελευθερία Δομένικου (aka Hallelujah)

Φωτισμοί: Γιώργος Στεφανακίδης

Ερμηνεύουν: Εβελίνα Αραπίδη (ηθοποιός), Μάιρα Μηλολιδάκη (υψίφωνος)

Ακούγονται οι φωνές των: Hadar Barabash, Παυλίνας Στυλιανού, Zhiyue Xu

Καθολικά προσβάσιμη μουσικοθεατρική παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφους/ές και βαρήκοους/ες και Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τους χειριστές/τριές τους.

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr

Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.

Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το ταμείο του θεάτρου δεν θα λειτουργεί για διάθεση δελτίων εισόδου.

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου ενημερώνει τους θεατές των τριών τελευταίων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ρεματιάς (στις 10, 11 και 12 Αυγούστου) ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.