Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 15:50

“Η χρυσόμυγα και το κίτρινο σύννεφο”: Το νέο παιδικό βιβλίο της Λήδας Παναγιωτοπούλου

Το παραµύθι είναι ο καλύτερος δρόµος για να φτάσεις στην καρδιά ενός παιδιού. Η φιλόλογος-συγγραφέας Λήδα Παναγιωτοπούλου αποδεικνύει ότι ξέρει τον τρόπο για να κάνει αυτόν τον δρόµο ελκυστικό και χρήσιµο. Το ποιοτικό παραµύθι της “Η χρυσόµυγα και το κίτρινο σύννεφο”, που σηµείωσε µεγάλη επιτυχία ως µουσικοθεατρική παράσταση στο Ευριπίδειο Θέατρο Χαλανδρίου, μας καλεί να εκτιµήσουµε τη σηµασία που έχει η φύση για τον άνθρωπο αλλά και την αξία της, και µας υπενθυµίζει πως οφείλουµε να την προστατεύσουµε. Βασική προϋπόθεση παρόµοιου αγώνα είναι να αντιληφθούµε την ευθύνη που έχει καθένας µας, καθώς και τη δύναµη της αγάπης, η οποία διαµορφώνει τον χαρακτήρα και τους σκοπούς κάθε οµάδας.

Μια χρυσόµυγα αναζητά το «ξέφωτο της αγάπης» και στη διαδροµή γνωρίζει διάφορα ζώα, που με τις πράξεις και τη γενικότερη στάση ζωής τους διδάσκουν το ένα στο άλλο τι είναι η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα κ.λπ., δηµιουργώντας έναν κόσµο χαράς κι ευτυχίας. Ακόµα και ο αγκαθωτός θάµνος έχει θέση στο ξέφωτο αγάπης για την πολλαπλή, έστω κι αγνοημένη, χρησιμότητά του (είναι ο φύλακας της οµορφιάς). Η αγάπη -μας λέει η συγγραφέας- είναι ο χώρος απ’ όπου αντλείται η σοφία και ο σεβασµός για κάθε άλλη ψυχή.

Προτέρηµα του βιβλίου είναι ότι τα πλούσια µηνύµατα µεταφέρονται με σαφήνεια κι εύληπτο τρόπο στο παιδί, σε µορφή περιπέτειας που διατηρεί αµείωτη την προσοχή του µέχρι τέλους, επειδή ο µύθος εξελίσσεται χωρίς αοριστολογίες κι επαναλήψεις, µε πολύ καθαρή διατύπωση και πλούσιο λεξιλόγιο.

Επισηµαίνουµε την πολύ καλή εικονογράφηση του Νίκου Οικονοµίδη. Οι ζωγραφιές του διευρύνουν τις εικόνες που δηµιουργούν οι λέξεις, συγκεκριµενοποιούν κι επεξηγούν τους χαρακτήρες του παραµυθιού. Δίνουν στο παιδί να καταλάβει πως η ζωγραφική είναι µια άλλη γλώσσα τέχνης για να διηγηθεί κανείς την ίδια ιστορία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λήδα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει γράψει τα βιβλία: “Η καμήλα, o Ισμάρ και το μπλε πουλί”, Κέδρος, 2005· “Ο βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιά”, Αρμός, 2009· “Συμβίωσις αρμονική”, Εκδόσεις Γράμμα, 2010· “Τα τραπέζια που μιλούν: Ποίηση σε ζωγραφική Νίκου Οικονομίδη”, Εκδόσεις Τέχνης "Οίστρος", 2015· “Η Γκρέτα και το κίτρινο λουλούδι”, Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 2017· “Η χρυσόμυγα και το κίτρινο σύννεφο”, Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 2020. Από τον Ιανουάριο του 2010 διευθύνει την αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» στο Χαλάνδρι.

Για περισσότερες πληροφορίες ή και αγορά του βιβλίου, πατήστε εδώ!

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.