Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 12:41

“Η Αττική, το σπίτι μας”. Οι περιφερειακές εκλογές, στοιχεία και ο ρόλος της νέας γενιάς. Του Νικόλα Καμπά-Κορωναίου

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Περιφέρεια της Ελλάδας, με 8 Περιφερειακές ενότητες, 66 Δήμους και 3.814.064 κατοίκους, που αντιστοιχεί στο 36,4% επί του συνόλου του πληθυσμού της χώρας σύμφωνα με την απογραφή του 2021. 

Πλειοψηφούν οι γυναίκες κατά 52% (1.976.721) ενώ οι άντρες είναι 1.838.343 (48%), ενώ η ηλικιακή κατανομή είναι ανάλογη με τη συνολική εικόνα της χώρας.

Η έκταση της Περιφέρειας Αττικής είναι 3.808 km2, μόλις το 2,9% του συνόλου της Ελλάδας, διαμορφώνοντας μια πολύ υψηλή πυκνότητα πληθυσμού 9.830 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ακόμη πιο αυξημένη εντός του λεκανοπεδίου.

Είναι δεδομένο το ότι η Αττική έχει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία, τις υποδομές και φιλοξενεί το μισό ανθρώπινο εργατικό δυναμικό της χώρας. Ταυτόχρονα τα ευρήματα κοινωνικής βιωσιμότητας είναι αποθαρρυντικά με συνέπειες όχι μόνο σε τομείς της οικονομίας αλλά στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην Αττική οι ηλικίες 20-39 έχουν μειωθεί στα χρόνια 2011-2021 κατά 22% και από 1.130.000, είναι σήμερα μόνο 880.000, ενώ οι μειώνονται γεννήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σίγουρα, η υπογεννητικότητα και το brain-drain είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες αυτής της σοβαρής μείωσης και γι’ αυτό, πρωταρχικό στόχο της επόμενης Περιφερειακής Αρχής αποτελεί η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τις νέες και τις επόμενες γενιές.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής της καθημερινότητάς μας, προϋποθέτει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, καταρτισμένο από ανθρώπους που έχουν τη γνώση, την ευαισθησία και την εμπειρία. Ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που απαιτεί η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα που διανύουμε. Με μια Περιφερειακή Αρχή που να λειτουργεί για τους πολίτες, δίπλα στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες, όχι μόνο ως φορέας υποστήριξης των τωρινών αναγκών τους, αλλά ως προωθητική δύναμη που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Να στηρίζει τους νέους στην επιχειρηματικότητα, να γίνεται αρωγός στη δημιουργία νεοφυών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, να δημιουργεί προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας για άτομα όλων των ηλικιών.

Όπως αναφέρει και το Πρόγραμμα μας του Συνδυασμού «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»: Η βιώσιμη και αξιοπρεπής εργασία πρέπει να αποτελέσει αδιαπραγμάτευτη στρατηγική προτεραιότητα της οικονομικής και της κοινωνικής της Περιφέρειας Αττικής.

Θέτοντας ακόμη σε άμεση προτεραιότητα προβλήματα όπως το στεγαστικό, που απασχολεί χιλιάδες νέες και νέους, την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των υποδομών σε ολόκληρη την Περιφέρεια τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την περιβαλλοντική προστασία και ακόμα, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη μείωση των κοινωνικών αποκλεισμών. Με καινοτομίες και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, με απάντηση στα χρόνια προβλήματα της Περιφέρειας, όπως το κυκλοφοριακό, οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους, τα απορρίμματα και οι συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων ανά την Περιφέρεια.

Ιδιαίτερα για τους νεότερους τη στήριξη που έχουμε ανάγκη σήμερα στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα, στη στέγαση, στην πολιτιστική έκφραση, στην ανάδειξη της δημιουργικότητας και των ιδεών τους, εξασφαλίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ιωακειμίδης με την μακρά και  πολύτιμη εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση, ένας σπουδαίος άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης που στη μακροχρόνια και καταξιωμένη διαδρομή του άνοιξε καινούργιους δρόμους για τη νέα γενιά.

Με τον Γιώργο Ιωακειμίδη και τον Συνδυασμό «Αττικός Κύκλος», μπορούμε να εργασθούμε σταθερά και με σχέδιο, για να γίνει η Αττική πρότυπο στις υποδομές και στη διαχείριση των καθημερινών κοινωνικών αναγκών, στην οικολογική διακυβέρνηση, στη θεσμική αναδιάρθρωση, στη δημοκρατική συμμετοχή, στον καθοριστικό ρόλο της νέας γενιάς σε αυτή την πορεία.

Μερικά στοιχεία για την Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών

Βασικό στοιχείο είναι η απόκλιση του Μόνιμου πληθυσμού, όπως ορίζονται από την Στατιστική Υπηρεσία οι μόνιμοι κάτοικοι που δεν είναι δημότες, και του αριθμού των δημοτών σε κάθε Δήμο.

Το μέσο όρο σε όλο το Βόρειο Τομέα είναι ότι ο 1 στους 4 κατοίκους (25%) δεν είναι δημότης, δηλαδή δεν ψηφίζει στο Δήμο που διαμένει. Αντίστοιχα στους Δήμους αυτή η αναλογία φθάνει έως και 1 στους 3 κατοίκους (35%) να μην είναι δημότης.    

  • Στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Νικόλας Καμπάς-Κορωναίος είναι Χαλανδραίος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αθηνών με τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Ιωακειμίδη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης».

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.