Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 08:58

Ερώτηση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι

Την κυβερνητική πολιτική αποκλεισμού, γκετοποίησης και διακρίσεων σε βάρος των Ρομά που έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να παραμένουν ατελέσφορες οι οποιεσδήποτε ενέργειες μετεγκατάστασης όσων ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, στο Χαλάνδρι, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι τραγικές και είναι άμεση ανάγκη να μετεγκατασταθούν με ασφάλεια και με εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών ζωής, όπως και να παραδοθούν οι εκτάσεις στις οποίες διαμένουν στους ιδιοκτήτες τους. Παρά τις σχετικές αποφάσεις του δήμου, παραμένει ως πρόβλημα η έλλειψη της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης.

Οι εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν που επικαλούνται τα δικαιώματα των Ρομά στην πράξη διαψεύδονται από την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που από τη μια επιφυλάσσει άθλιους όρους διαβίωσης, στρώνοντας το έδαφος για τη δράση κυκλωμάτων και από την άλλη, χρηματοδοτεί αφειδώς προγράμματα που «θρέφουν» ΜΚΟ, διαιωνίζοντας την εξαθλίωσή τους και την ομηρία τους.

Απαιτείται σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική η διεκδίκηση για εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, στέγαση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, με παιδικούς σταθμούς, ένταξη των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τους ενήλικες για να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός, αλλά και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής τους για την ουσιαστική κοινωνική ένταξή τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  • Στη λήψη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση της μετεγκατάστασης των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι;
  • Στο αίτημα για ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής ένταξης των Ρομά και διάχυσή τους στο σύνολο της κοινωνίας, χωρίς απομόνωσή τους σε περιοχές γκέτο, με κρατική ευθύνη, χωρίς μεσάζοντες και ΜΚΟ, για την εξασφάλιση όλων των σύγχρονων όρων ζωής απέναντι στη συνεχιζόμενη πολιτική γκετοποίησης και στοχοποίησής τους;».

Πηγή: www.902.gr


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.