Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 00:05

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά τους Έλληνες του Πόντου και στηρίζει την προσπάθεια των ποντιακών σωματείων σε όλο τον κόσμο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου που πλήρωσαν με ανείπωτα βασανιστήρια, με αγχόνες, με καταναγκαστική, μέχρι φυσικής εξόντωσης, εργασία στα αμελέ ταμπουρού, με τη ζωή τους και με προσφυγιά την επιχείρηση εθνοκάθαρσης των Νεότουρκων του Κεμάλ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου που έφτασαν στην Ελλάδα, περίπου 190.000, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και κατάφεραν όχι μόνο να ριζώσουν στη νέα πατρίδα, αλλά και να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, με τη δημιουργικότητα, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό και τη συμμετοχή τους σε κάθε απελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα, παρότι η «μητέρα» πατρίδα δεν τους επιφύλαξε πάντοτε την καλύτερη υποδοχή.

Πάνω από 100.000 κρατήθηκαν φυλακισμένοι στη Μακρόνησο, στο νησάκι Αγ. Γεώργιος στη Σαλαμίνα και στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς, ενώ πάνω από 20.000 υπολογίζονται οι νεκροί σε αυτά τα λοιμοκαθαρτήρια.

Έστω και μετά από οκτώ δεκαετίες πάντως, το ελληνικό κράτος ψήφισε στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, την 19 Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώνουμε τη φωνή μας υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και υπέρ της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στα βήματα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σήμερα, που μια ακόμη επιχείρηση ενθοκάθαρσης, αυτή των Παλαιστινίων, συντελείται στη γειτονιά μας, οφείλουμε να καταδικάσουμε οριστικά και αμετάκλητα τις πολιτικές εθνοκάθαρσης, που φαίνεται ότι αναβιώνουν, πάνω στα αποκαΐδια των ναζιστικών ιδεών.

 

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τιμώντας την 19η Μαΐου - ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα, 105 χρόνια μετά, δυστυχώς ατιμώρητο.

Η σημερινή ημέρα, ημέρα θλίψης και περισυλλογής, μας υποδεικνύει το ιστορικό εθνικό μας καθήκον: να μην ξεχάσουμε ποτέ, όσα χρόνια και να περάσουν, τη σφαγή των 353.000 Ποντίων Ελλήνων.

Να μην σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας τους, ως ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδελφών μας. Και το κυριότερο, να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ισχύ της Πατρίδας μας. Το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα, 105 χρόνια μετά, δυστυχώς ατιμώρητο.

Η σημερινή ημέρα, ημέρα θλίψης και περισυλλογής, μας υποδεικνύει το ιστορικό εθνικό μας καθήκον: να μην ξεχάσουμε ποτέ, όσα χρόνια και να περάσουν, τη σφαγή των 353.000 Ποντίων Ελλήνων.

Να μην σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας τους, ως ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδελφών μας. Και το κυριότερο, να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ισχύ της Πατρίδας μας.

 

Πηγή φωτο: trapezounta.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.